3
Laura Dave: A válás ünnepe 
The Divorce Party, 2008
Kiadó: Pioneer Books
Oldal: 300
Fordító: Morvay Krisztina

Mennyi hazugságot, és mennyi igazságot bír el a szerelem? Mi nehezebb döntés: a házasság vagy a válás?

Gwyn Huntington mindig csodás partikat rendez, s ezúttal is egy egészen különleges összejövetelre készül a 35. házassági évfordulójuk alkalmából. Férjével, Thomasszal azonban utoljára látják közösen vendégül a családjukat és a barátaikat képeslapra illő házukban, amely túlélte Montaukban az 1938-as nagy hurrikánt is. Ez ugyanis a válási ünnepségük lesz. És ha már rendhagyó az esemény, rendhagyó módon akarja emlékezetessé tenni. 
Ugyanezen a reggelen Maggie Mackenzie brooklyni otthonában nekilát új élete megszervezésének. A vándorélet után eljegyezte magát egy csodás férfival, és közös vállalkozásba fognak. Ráadásul ugyancsak ezen a napon fog először találkozni a vőlegénye szüleivel Montaukban, egy meglehetősen különös alkalomból. Az életét alapjaiban felforgató meglepetések azonban már az elindulás előtt elkezdődnek.
Bármennyire is eltérők a körülményeik és a koruk, Gwyn és Maggie helyzete mégis azonos: mindketten útelágazáshoz érkeznek. És bár az egyik még el sem kezdte a házaséletet, a másik pedig épp most készül pontot tenni a végére, ugyanarra a kérdésre keresik a választ: mikor kell küzdeni egy kapcsolat megmentéséért, és mikor kell végleg elengedni?

- Anya - szólalt meg ismét Georgia. - Ki várja meg apát? 
- Apád rendkívül hatékony - hangzik a válasz.
- Mi köze van ennek bármihez?
Gwyn beindítja az autó motorját.
- Majd hazajön taxival.

Ritkán szórakozik az olvasó szomorú dolgokon. Azonban Laura Davenek sikerült ebben a remekül megírt regényben a drámai helyzetből is komédiát alkotni. Meglepődtem, mert nem gondoltam volna, hogy ennyire élvezni fogom ezt a könyvet. Egy délután alatt ki is olvastam :) 
Összességében szórakoztató, fordulatos és tanulságos is. Az egész regény szinte egyetlen egy napot foglal magába, de egy egész életet mesél el. Sőt, nem is egyet, mivel megismerjük Gwyn és férje Thomas, a fiuk Nate és menyasszonya Maggie, valamint lányuk Georgia életét. Egy mozgalmas nap, aminek szerencsére egyszer vége lett ;)
- Miért lepődött meg azon, hogy megházasodsz? Már nem huszonéves vagy. Hanem harminchárom. Miért lenne ez olyan meglepő?
- Nem emlékszem erre - válaszolja a férfi. Fura kifejezés jelenik meg az arcán, olyan amit Maggie nem ismer.
- Nate...
- Mi az?
- Most hazudsz nekem?
- Nem, nem hazudok.

Maggie azonban tudja, hogy hazudik. A zsigereiben érzi.
A történet tanulsága, hogy nem minden az aminek látszik. Nem árt nyitott szemmel járni a nagyvilágban. De vajon jók, és megérik-e a kegyes hazugságok, hogy óvjuk a gyermekeinket? A titkok idővel MINDIG kiderülnek...
- Ugye, készítettek képeslapot a házatokról? - kérdezi, majd Nate felé fordul. - Egy képeslapban nőttél fel?
- Van belőle neked is? - ámul el Georgia. - Milyen vagány!
A továbbiakban minimálisan spoiler is előfordul:
Egyedülálló könyv, mert hasonló témájút még nem is olvastam ;) Lehet haragudni Gwynre, amiért a helyzet tisztázásának ilyesfajta módját választotta, nekem mégis tetszett az egész történet, és a lezárás is. 
Adott egy megbántott nő, akinek fájdalmat okozott a férje. Így természetes, hogy 35 házasság után ő is viszonozni akarja ezt. Gwyn erre megtalálta az ő tökéletes megoldását. A partit. Ezt lehet vitatni, hogy helyes-e vagy sem, pláne ha a szeretőt is belekeveri, de Gwyn mindenesetre ügyesen keverte a lapjait. Persze maradt pár nyitott kérdés bennem a házasságukkal kapcsolatosan, amire nem igazán kaptam választ, de az nagyon minimális.
Nate-et egyáltalán nem értettem. Másfél év után olyan titkai vannak a menyasszonya előtt, ami meghatározza egy ember életét, jellemét. Ennyire nem lehet naiv egy karakter...
- Csupán Mrs. Huntingtonnak nagy a híre a környéken.
- Miről híres?
- Arról, hogy Mr. Huntington felesége.
A Huntington családot könnyedén meg lehet szeretni olvasás közben, én is ott éreztem magam a nappaliban és ott kucorogtam a kanapén mellettük mikor egybegyűltek. 
Georgia elsőre gyerekesnek tűnt, de kiderült, hogy nagyon is a helyén van az esze. Szinte együtt aggódtam vele, hogy Denis a végén megjelenik-e? És hogy mi lesz a párok sorsa?
Mindegyik fejezetben vannak számomra nagyon kedves és vicces jelenetek, párbeszédek a körülményektől függetlenül.
Hol Gwyn, hol pedig Maggie részeire van bontva az egész regény, két külön út, amely egyszer csak összefonódik.
Sajnáltam, hogy a Huntington szülők, Champ és Anna csak az elején és a végén szerepeltek. Nekik szerencsére sikerült rendbe hozni azt, ami elromlott.
- Két ember nem szakít egymással csupán azért, mert valakinek a családja egy kissé... zűrös. Ha ez lenne a helyzet, soha senki nem házasodna meg.
Nem akarok benne nagyon hibákat keresni, mert tökéletes vasárnap esti olvasmány volt ebben a cudar hidegben a forró tea mellett. Még a negatív szereplőkkel is rokonszenvezni kezdtem ;) A jelenidő, a fogalmazás kicsit zavaró lehet, de hamar megszokható. Aki szereti a romantikus regényeket, azoknak mindenképpen ajánlom!

Megjegyzés küldése

  1. Nem mertem végig olvasni a posztot (az az csak a spoileres részig) + az idézeteket. Már előtte is szemeztem ezzel a könyvvel, de most már nagyon akarom.:)

    VálaszTörlés
  2. :D szerintem kár lenne kihagyni, én jól szórakoztam olvasás közben.

    VálaszTörlés
  3. Nem sokára szülinapom, szóval nem sokára meglesz.:P

    VálaszTörlés

 
Top