6
Abigail Gibbs: Vacsora egy vámpírral
The Dark Heroine: Dinner With a Vampire, 2012
Kiadó: Gabo, 2013
Oldal: 548
Fordító: Gázsity Mila

Egyetlen pillanat örökre megváltoztathat egy életet...
Egy véletlen találkozás a sötét utcán olyan világba sodorja Violet Lee-t, amelyről még csak nem is álmodott soha – egy időtlen, kifinomultan elegáns és mérhetetlenül gazdag világba, ahol szépséges paloták állnak, melyekben fényűző mulatságokat rendeznek, s ahol egy baráti társaság kizárólag az élvezeteknek hódol. Egy olyan helyre, ahonnan nincs menekvés, bármily elszántan próbálkozik is vele Violet. Ám e világ minden kincse sem leplezheti a csillogó felszín alatt megbúvó sötétséget, amelyet a karizmatikus és életveszélyes Kaspar Varn testesít meg. Violet és Kaspar megadják magukat egy olyan szenvedélynek, amely egymástól távol eső világaik felett ível át – csakhogy ennek a szenvedélynek megvan a maga ára...
Beteg virág vagyok:
Láthatatlan féreg
Éji vihar szárnyán
Egy szirmomra tévedt;
Ágyat vetett bennem,
Szép kármin ölemben,
S most sötét szerelme
Titkon megöl engem.
(William Blake: A beteg rózsa, Képes Géza fordítása)
Az idei év legérzékibb olvasmánya...!? Ez sajnos csak reklámfogás, de annak viszont piszok jó! XD
Még itt a poszt elején leszögezném, hogy véleményem szerint a magyar borító borzasztóan csúnya! Próbálom is elfelejteni amilyen gyorsan csak lehet, nehogy a későbbiekben még rémálmaim legyenek tőle, részben ezért sem használtam fel ebben a bejegyzésben. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy tavaly nem akadt meg rajta a szemem, amit nagyon sajnálok :( Ha a GABO Kiadó csak most az egyszer megvette volna az eredeti borítót, nagyobb lenne a nyeresége ebben száz százalékig biztos vagyok, de hát késő bánat.
– Mit gondolsz, hány éves vagyok? – érdeklődött Kaspar.
Nem tűnt ugyan ideillő kérdésnek, de nem akartam felbőszíteni, úgyhogy válaszoltam.
– Úgy tizenkilenc?
Egymásra néztek, és vigyorogni kezdtek.
A történet a Trafalgar téren, London egyik legnevezetesebb közterén kezdődik el. Violet Lee a 18. születésnapja előtt pár héttel egy olyan helyzetben találja magát, ami örökre megváltoztatja sorsát. Violet rövidesen a Varn királyi család fogja lesz, amíg el nem dönti vámpírrá változik vagy sem. A vegetáriánus lány inkább a halált választaná, azonban árgus szemek figyelik minden mozdulatát. Védelem alatt áll a palotában, mégis számtalan veszély leselkedik rá, részben a családja miatt is.
A másik főszereplő Kaspar Varn, a királyi trónörökös. 197 éves, igazi nőcsábász, fennhéjázó, arrogáns tuskó, bár sokat változik a végére. Kettejük váltott szemszögéből ismerjük meg a Sötét Hősnő első részét.

Érdekes megközelítések vannak a regényben, és ezen változatosságok miatt tetszett meg igazán a Sötét Hősnő világa. Akik szeretik fantasyt, a több dimenziós világokat, a vámpíros regényeket, azok bátran vágjanak bele.
Az egyik, ami nagyon megfogott az az, hogy a trón várományosa és a családi címörökös csak a negyedik és hetedik gyermek lehet. A királyi Varn klánba hat gyermek született, Kaspar pedig a negyedik. A többi Varn gyermek - már ha lehet több száz vagy ezer éves vámpírokat gyereknek nevezni -, Lyla, Jag, Sky éppenséggel nem lettek valami szimpatikusak nekem, de Cain és a pöttöm Thyme miatt már érdemes volt belekezdeni a könyvbe. Kaspar kis csapata is állandóan körülöttük nyüzsögtek: Declan, Fabian, Charlie és a Felix, ebből is látszik, hogy ez egy sokkarakteres történet. 
A regény több hónapot ölel át. Violet nem túl érdekes karakter, de a szerző fantáziájának köszönhetően azért voltak vicces pillanatai. Egy támadás miatt a lány dhampirrá válik, plusz a politikai játszmák miatt is érdekes fordulatokat vesz a történet. Na meg ott a döntés: vámpír lesz vagy sem, de szerintem ezt úgy is kitaláljátok ;)
Kicsit még kiforratlan Gibbs stílusa, de kellőképpen szövevényes az első rész, és olvastatja magát. Van benne szerelem, árulás és megbocsájtás, plusz sok-sok összeesküvés. Kisebb szerelmi háromszög is akad benne, azonban ez ne riasszon vissza senkit se. Fontos szerepet kapott benne egy jóslat, ami a Hősnők Próféciájáról szól. Ami rontott az élményemen, hogy Kaspar komolyan végignézte volna szó nélkül a palota előtt lezajlott eseményeket? :( Na, ott szóhoz sem jutottam.

A karakterek közt aki még reménnyel tölt el az Fallon, Athenea hercege. Ő egy nagyon erős Látó, róla még nem sokat tudni, de a következő rész egyik főszereplője Autumn Rosa Al-Summers mellett. Autumn, avagy a magyar fordításban ŐsziRóza Al-N'yár. Én továbbra is maradok az eredeti neveknél... tehát Autumn... ő egy 16 éves lány, az Al-Summers ház szülötte, s egyben Látó, vagyis olyasmi mint egy hatalmas varázsló. Egy teljesen másik dimenzióban élnek, és főként miattuk olvasom majd tovább a sorozatot. A Prófécia miatt nekik már az első részben is jelentős szerepük van, ezért fontos sorrendben olvasni a részeket. A lányt egyből Davinával azonosítottam, talán mert túl sok Originals néztek mostanában :) A Látó Arabellát (Sky felesége) szerettem volna jobban megismerni, de még reménykedem, hogy a folytatásban is feltűnik.
A következő gondolatom/kérdésem azokhoz szól, akik már olvasták a regényt: Nem találtam róla infót, de szerintetek hány részes lesz a sorozat (kilenc a Kilencek miatt)? Az első és a második hősnő már megvan, na de a többi? A "Kőbe vésve áll a sorsa..." versszakok is különlegesek, tizenkettőből kettőt már ki is írtam, a végén talán majd egyben kiteszem.
Imádom Londont, a régi palotákat, a kastélyokat, a bálokat, így nem csoda, ha hangulatában teljesen belegabalyodtam az egészbe, és egyhuzamban végigolvastam. A végeredmény az lett, hogy felkerült mindkét Gibbs könyv az 'angolul beszerzendő eredetiben' listámra, annyira gyönyörűek. A második rész nyelvezete meglepően könnyűnek tűnik, talán mert brit angol :))) erről is beszámolok majd terveim szerint hamarosan.
Kaspar és Violet rajongói pedig örülhetnek, hiszen az ő történetük is folytatódik az infók szerint, mivel Autumn regényében utazunk a másik dimenzióba, Atheneába!
– A vámpírok metróval járnak? Ez most komoly?
– Ne üvölts már! – sziszegte oda nekem Cain, és a jegypénztár felé cibált. Megpróbáltam rámutatni arra, hogy használhatnánk az automatákat is, de hallani sem akart róla.

Amikor odaértünk a pénztár beüvegezett ablakához, a bent ülő nő vádló arckifejezéssel meredt ránk. Tapasztalatból tudtam, hogy nem érti, miért nem a jegyautomatákhoz mentünk.
– Helló! – köszönt rá Cain, majd megfordult, és hangtalanul elkezdte megszámolni, hogy hányan vagyunk, aztán a jegyárakat tanulmányozta. – Kérünk szépen hét felnőtt, egynapos jegyet az 1. zónába, és egy ugyanilyet gyerekjegyben is.
A nő cinikus képpel bámult át az üvegen.
– És ki lenne a gyerek?
Cain értetlenül meredt rá.
– Hát én.
Oldalról odasandítottam rá. Tizenhat volt, felnőttjegyeket kellene vennie. Milliomos vámpír herceg, és most komolyan megpróbál pár fontot spórolni a metrón?

 
A sorozat részei:
#1 Dinner With a Vampire, 2012 - Kaspar Varn & Violet Lee
#2 Autumn Rose, 2014 - Fallon, Athenea hercege & Autumn Rose Al-Summers

A fenti képek forrása a Harper Voyager.
post signature

Megjegyzés küldése

  1. Szió!
    Nos, igen! Az eredeti borító gyönyörű, a magyar nem. Bár engem ez nem tántorított el, mégis csak vámpírokról van szó!:) Reményeim szerint az egyik legjobb vámpíros sorozat lesz. És még egy könyv, melyben egyezik a véleményünk. :) Viszont a kérdésedre a választ, én is szeretném tudni...
    Engem Valerian Karmashin jobban zavart, mint Kasper zavaros viselkedése... Fabianban viszont csalódtam.

    Akkor azt mondod, az angol nyelvezete könnyű?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valerian engem is :/ Fabian meg egy külön történet! Az elején még olyan jófejnek tűnt, még meg is kedveltem, na de aztán...
      Az első oldal alapján annak tűnik :) de majd jelentem ha haladok is vele. Remélem magyarul is megjelenti még az idén a Gabo Kiadó, mert ezek a vámpírok aztán tényleg harapnak :D

      Törlés
    2. Sziasztok!Elolvastam ezt a könyvet és csak ennyi a reakcióm:ÚRISTEN!
      Imádom de nem tudom mikor jön ki a következő rész,ti tudtok erről valamit??

      Törlés
    3. Sajnos igen:
      "A Gabo kiadó nem tervezi Abigail Gibbs könyvének folytatását megjelentetni, mert az első rész iránt - Vacsora a vámpírral - nem volt elégséges az érdeklődés."

      Pedig egy kis reklámmal és egy új védőborítóval (amit rádobnának erre a szörnyűre) simán lehetne ezen segíteni, és eladni a raktáron maradt példányokat.

      Törlés
    4. Akkor én megőrülök ha nem adják ki :(

      Törlés
  2. Pedig annyira reméltem hogy kiadják :(

    VálaszTörlés

 
Top