0
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Decked with Holly, 2012
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldal: 304
Fordító: Zalotay Melinda


Holly előre tudta, hogy nincs az a hatalmas óceánjáró, ahol nyugiban átvészelheti a családi karácsonyt. Mert hiába a képeslapra kívánkozó táj, ha ott van két szörnyeteg unokatestvére, akik mindjárt első este kiutálják a közös kabinból. A tengeribeteg Holly így kénytelen beosonni egy vadidegen fürdőszobába, ahonnan kilépve két dologgal néz farkasszemet: a világ legdögösebb pasijával és egy paprikaspray-vel. Kár, hogy ez utóbbit a magát Nicknek nevező srác nem fél használni…
Amikor később Holly elhagyná a kabint, legnagyobb megdöbbenésére sikoltozó tinicsajok állják útját. Mert Nick valójában Dominic Wyatt, az őrülten népszerű ReadySet dobosa.
Az internetre pillanatok alatt felkerülnek a kettőjükről készült botrányos fotók, amik veszélybe sodorják az együttest. Dominic ezért ráveszi Hollyt, hogy a hajóút idejére játssza el a barátnője szerepét. A kamu kapcsolattal csak-csak megbirkóznak, na de a valódi érzelmekkel…

Holly:
Azt hiszem, kevés lány mondhatja el magáról, hogy karácsony előtt szobafogságra ítélték, amiért egy csapat kisgyerek szeme láttára felpofozta a Mikulást egy bevásárlóközpontban.
Ahogy azt is kevesen mondhatják el magukról, hogy biztonsági őrök hurcolták el az említett bevásárlóközpontból, hogy aztán hetvenöt éves nagyapjának kelljen kiváltania az őrizetből.

Dominick:
...életveszélyes lennék mint aktakukac, ahogy a papírokat az asztal egyik feléről a másik felére tologatom. A kollégáim bediliznének attól, hogy minden kezem ügyébe kerülő tárgyon dobolni kezdek. Egy négyórás, két darab 2B-s ceruzával tűzőgépen és gemkapocstartón előadott vad dobszóló után a legtermészetesebb dolog lenne, ha a 2B-s ceruzákat a hátamba döfik munkahelyi rajongóim.

Ahogyan a filmeknél, úgy a könyveknél is vannak különbségek. A young adult  és a new adult  regények tekintetében néhol érdemes lenne kitenni a korhatár jelzést, de Marni Bates történeteinél erre egyáltalán nincs szükség :)
Amikor pár óra könnyed kikapcsolódásra vágyom, az ilyen egyszerűen megírt mesék kitűnően elszórakoztatnak engem. Nem az én korosztályomnak íródott, de ez sem tartott vissza attól, hogy egy este alatt a végére érjek. Olykor kell egy kis változatosság, és ez a regény rettentő aranyos volt, ami hűen tükrözi a szerző személyiségét.
Mielőtt rátérnék Holly és Nick történetére, nézzük az előzményt, mert bizony az is van. Nemrégiben olvastam a Segítség, Youtube-sztár lettem! könyvet, amelynek főszereplője a 17 éves Mackenzie Wellesley. A lány élete egyik legkínosabb iskolai pillanata felkerül a netre, majd terjedni kezd a világhálón, mint egy vírus. Akaratlanul, de egy hatalmas médiacirkusz közepébe csöppen, hírhedt videójával felkelti a ReadySet együttes figyelmét is. A kapcsolatok miatt érdemes elolvasni, mivel Nick és bandája feltűnik abban a részben.

Dominick Wyatt (a továbbiakban csak Nick) a népszerű ReadySet 21 éves dobosa, aki az állandó hajsza után lassan kezd összeomlani. Pihenésre vágyik, ezért rábeszéli barátait, hogy tartsanak egy kis szünetet az ünnepek alatt. Kompromisszumok árán, de sikerül elérnie célját, ám semmi sem úgy alakul, ahogyan azt előre megtervezte.
A Los Angeles-i Holly Dayton szülei egy autóbalesetben meghaltak még csecsemőkorában, a lányt ezek után a nagyapja nevelte fel. 'Árvácska' életét a nagynénje, és két unokanővére előszeretettel keseríti meg, míg a család férfitagjai (szeretett nagyapja kivételével) nem is foglalkoznak vele. Élete két legnagyobb megkeserítője, Allison és Claire a családi hajóút kezdetén rögtön kitúrja a közös kabinból. A tengeribeteg lány egy véletlen folytán Nick lakosztályában köt ki, ami félreértések kusza sorozatát eredményezi. Hogy elkerüljék a botrányt, Holly belemegy a srác által kínált alkuba, amennyiben hercegnőként bánik vele az út további részében. Miután beköltözik a sráchoz, megindul játék. Hollynak, a kínos pillanatokból nem csak a szárazföldre, de a hajóútra is bőven kijut, és a katasztrófalány - ahogyan Nick nevezi -, szórakoztató és vicces pillanatokat okoz mindenkinek. Érdekes volt megfigyelni, amint szép lassan a megjátszott szerelemből igazi lesz, ahogy elmosódik a határ a kettő közt. Klasszisokkal jobb volt a maga fiatalos módján, mint az előző (ami nekem még mindig túl tinis). Holly az a tipikus hétköznapi lány, aki beleolvad a környezetbe, túlságosan őszinte, és kicsit túlsúlyos a családja szerint. Nick nem tűnt túl rocksztárosnak, és valljuk be: az, hogy a lány nem ismeri fel egyből elég hihetetlen. Ellenben ha belegondolok, nem mindenki figyel a háttérben lévő tagokra, néha az énekes népszerűsége túltesz a többiekén. Mindkét karakter aranyos, és szeretnivaló, leginkább a folyamatos ugratások miatt. Inkább a new adult kategória felé hajlik, hiszen Dom 21 éves benne, Holly pedig a 18 születésnapját ünnepli a hajón. Nincsenek benne szenvedélyes jelenetek (mondjuk nem is hiányoztak), az oldalak viszont így is pörögtek. Teljesen ünnepi hangulatba kerültem, olyan kis könnyed, romantikus komédia volt az egész.
Nos, Timmel tudjuk mi a helyzet, ő kapcsolódik egy szálon a Smith Gimi-hez, de Chris vajon kap könyvet? A Rocksztárt kaptam karácsonyra nem sorozatrész, de reménykedem, hogy a banda harmadik tagja sem fog kimaradni. Kíváncsian várom a folytatást.
Mackenzie történetét, az Awkward-ot (amire csak két csillagot adtam) a Disney Channel megfilmesíti a jövőben. Az írónő honlapját meglátogatva egy nagyon bohókás, életvidám fiatal hölggyel találkozhatunk. Rajong a magyar kiadványért, érdemes megnézni a honlapján lévő képeket, vagy videót.
Igen, jól gondoljátok, én is szeretnék egy rocksztárt karácsonyra, csak kicsit idősebb  kiadásban!

Marni Bates (24)
Karrierjét meghatározó önéletrajzi regényét, a Marnit 19 évesen írta, ezzel azonmód a kritikusok figyelmének középpontjába került. A KTeen könyvkiadónál jelent meg első fiktív történeten alapuló regénye, amely a magyar mellett portugál és spanyol nyelven is olvasható. A kötet sikerén felbuzdulva a Disney Channel nevű televíziós csatorna megvásárolta a megfilmesítési jogokat, így a történetből hamarosan tv sorozat is készülhet. A KTeennél további három könyve jelent meg, a most megjelent Rocksztárt kaptam karácsonyra (Decked with Holly), a magyarul még nem olvasható Invisible, és a Notable.
Marni Bates szabadidejében romantikus regényeket olvas, görkorcsolyázik, televíziót néz és nyilvános tereken - nagyon hangosan és hamisan - énekel.
Forrás: Marni Bates, és a mora.hu

Megjegyzés küldése

 
Top