0
Öt év, öt évad, és öt nagy kedvenc karaktertől kellett decemberben elbúcsúznia minden Flashpoint rajongónak (magyarul: Elit egység).
Egy olyan akció filmsorozatról van szó, amely egy torontói elit rendőri egység legizgalmasabb ügyeit kíséri figyelemmel. Az egység tagjait olyan esetekben vetik be, amikor más egységek már csődöt mondtak, azaz túszejtéskor, bombafenyegetés esetén, vagy különösen veszélyes fegyveres bűnözők ártalmatlanítására. A rengeteg fegyver és csúcstechnológia mellett az egység tagjai ösztöneiket és ítélőképességüket is nagyban használják a rájuk bízott veszélyes ügyek megoldásához.

A Flashpoint egy nagyszerű kanadai dráma a CTV gyártásában, azoknak, akik az izgalmas, feszültséggel teli tévésorozatokat kedvelik. Évek óta meg szerettem volna már megnézni ezt a sorit, és néha el-elcsiptem éjszakánkét egy-egy jelenetet a szinkronos változatból, de sajnos valamiért mindig kimaradt az életemből. Ami nagy hiba, ezt utólag már belátom. Az elmúlt hetekben ledaráltam a sorozatot az első résztől az utolsóig, és bizton állíthatom, hogy ez is bekerült nálam a Top kategóriába mégpedig Az elnök emberei mellé! Egy darabig még eléldegélek a sorozatzenéken és a rajongói videókon, de mi lesz velem utána? Még nem tudom...


A szereplők: Greg Parker (Enrico Colantoni) a SRU csapat vezetője, aki ösztönösen figyel mindenkire. Ed Lane (Hugh Dillon) a mesterlövész, akinek a kemény külseje mögött igazi érzelmi háború dúl. Mike 'Spike' Scarlatti (Sergio Di Zio) egy olasz származású nagy gyerek, aki szeret a bombákkal játszani, az elektronika nagymestere. Jules Callaghan (Amy Jo Johnson) kemény, de nőies, a csapat egyetlen női tagja az elején, és Sam Braddock (David Paetkau) az újonc, egy igazi álmodozó srác, volt katona, kicsit más nézetekkel. Nekem az elején elég beképzeltnek tűnt a figurája, de az írók idejében észhez kaptak és fokozatosan kinőtte e hibáját szerencsére :) Valamint itt van még Wordy (Michael Cram), Donna, Lou, Leah, Raf, Kira és Winnie.
Minden karakternek megvan a maga saját története. Nekik ez több, mint egy munka, ez az életük.
Amy, Hugh, Michael, David, Sergio és Enrico.
A rendőri munka különböző részeit bemutató elsőosztályú, sokszornézős sorozat! A néző része lesz túszejtéses helyzeteknek, bomba fenyegetéseknek, fegyveres rablásoknak. Sokszor kiszámítható a történet, hogy ki, mit, miért tesz, de ez nem ront rajta, mert az epizódok gyors tempójúak, és szépen felépítettek. A munkában pszichológiailag próbálnak elsősorban hatni az emberekre. A karaktrek rengeteget fejlődnek részről részre. A bajtársiasság, néhány személyes történet, a konfliktusok a csapaton belül, mind okoz vidám és szomorú pillanatokat.
Vannak hibái, mint minden sorozatnak, de első nézésre sokat nem találtam benne. Azt is mondhatnám, hogy elkaptak az első percben és onnantól kezdve már nem eresztettek. Remek dupla résszel, nagyszerű csapatként fejezték be. Kicsit talán eltúlzott volt a befejezése, no meg majdnem szívrohamot kaptam, de a lezárás elfogadható lett rajongói szempontból :)

Zenés ajánló:

Rengeteg ismert vendégszereplővel is találkozhatunk a részekben: Victor Garber (Alias), Lauren Holly (NCIS), Kari Matchett (Kettős ügynök), Yannick Bisson (Murdoch nyomozó rejtélyei), Rob Stewart (Nikita), Henry Czerny (Bosszú), Erin Karpluk (Erica világa), Alex Carter (CSI), Stephen Amell (Arrow), David Alpay (Vámpírnaplók), Kelly Rowan (A narancsvidék), Rachel Skarsten (Elveszett lány)... és sorolhatnám órák hosszat. Tim Rozont viszont nem hagyhatom ki, mert őt egyszerűen csak jó volt nézni a rosszfiú szerepben :P Köztük pár Kékpróbással is találkozunk, mint például Noam Jenkins, Matt Gordon és Ben Bass :) Érdemes megnézni ezen színészeket más szerepekben is, pláne ha egy kicsit zakkantat játszanak.

Egy ötévados egybendara után azt sem tudom hirtelen melyik jeleneteket emeljem ki, de megszületett a döntés. Két emlékezetes részt említenék csak meg:
Az egyik a 2. évad 8. része a Last Dance. A végén lévő jelenetet annyira megsirattam, mint még soha semmit! Sem a filmekben sem a sorozatokban, lehet hogy az adott lelkiállapotom is közrejátszott, de a 34:52-től én már kész voltam teljesen. Ez még a One Wrong Move (S02E10) sorsdöntő eseményén is túltett.
A másik a 4. évad 7 része: Shockware. Samre mindig is jó volt ránézni, bár nem volt szimpatikus az elején, de Spike már a kezdetektől kedvencem. Mégis, Michaelangelo Scarlotti végérvényesen ebben a részben lett a vesztem 40:45-től.

saraL9214 videós csatornáján az összes rész sorban megnézhető angolul HD minőségben. Magyar felirat van a neten, és a videóknál is egy-két kattintással már a feltöltött képaláírások beállításánál is könnyedén lefordítja nekünk a rendszer az egészet, bár az nem igazán magyaros :) Ma már elég profin megy ez a Youtube-on. Sajnos idehaza nem nagyon aktívak a szinkront illetően, az első két évad elérhető, én mégis  eredeti nyelven ajánlom mindenkinek :)

22 perces bónuszrész, a végső búcsú:


A shownak vége lett, a székek üresek... be kell szereznem DVD-n! Nem gyűjtőm őket, és csak egyetlen egy sorozatom van meg teljesen hét évadnyi anyaggal, de a Flashpoint az, amit még sokszor meg kell nézni mindenkinek. Ha vonakodva is, de ideje búcsút mondani a csapatnak, én mindenesetre sok-sok felejthetetlen pillanattal lettem gazdagabb.

Megjegyzés küldése

 
Top