0
Nolie alkot 1. rész

Mivel itt a nagy ünnepi sütés-főzés, kivételesen egy-két bejegyzés erejéig átmegyek gasztroblogba, de csak a Karácsony miatt. Főzni utálok, azt másra is hagyom, de sütni imádok. Ha jobban belegondolok, ez is egy könyv, vegyük úgy, hogy csak tesztelem az olvasottakat ;)

A régi blogomon két éve beszámoltam, hogy milyen nagyszerű ajándékkal leptem meg magam az ünnepek alkalmával. Ez pedig nem más, mint a Csokoládés édességek kiskönyvtára.
Aki nem ismerné: annyit kell tudni róla, hogy a Corvina Kiadó jelentette meg magyarul a Larousse 8 aprócska könyvéből álló receptgyűjteményt. Mindegyik könyvben van 28 gyorsan elkészíthető csokoládés finomság, képekkel együtt. A recepteket francia cukrászok és szakácsok írták.



A kötetek címei: Régimódi csokoládék, Jeges csokoládék, Ínyenc csokoládék, Ropogós csokoládék, Csalóka csokoládék, Krémes csokoládék, Elegáns csokoládék, Extravagáns csokoládék.



Az egyik kedvencemet szeretném most megosztani veletek. Havonta egyszer mindig elkészítem. A saját véleményemet, tapasztalataimat dőlt betűkkel írtam :)


Omlós csokoládélapok:

Kb. 25 laphoz (nekem mindig sokkal több lesz)
Elkészítés: 15 perc
Sütési idő: 15 perc
Hűtés: 2 óra (a fele elfogy addigra)

Ínyenc csokoládék
Hozzávalók: 100 g vaj, 125 g porcukor, 200 g liszt, 50 g keserű kakaópor, 1 csipet só, 1 tojás, 5 cl tej
(sütőpor nincs a receptben, de attól minden csak jobb lesz)

1. A vajat kis darabokra vágjuk, és keverőtálban szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni. Habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, kidolgozzuk, és 2 órát pihentetjük a hűtőszekrényben (elég a hidegre kitenni, nem kell neki két óra).
2. A sütőt 180 C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A hűtőből kivesszük a tésztát, és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk (kipróbáltam, ha vastagabb a tészta később nagyon kemény lesz hűlés után). Tetszés szerinti kapott lapokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tejbe mártott ecsettel megkenjük (mindig elfelejtettem megkenni, így amikor észbe kapok rohanok vissza... gyorsan kihúzni a sütőből, majd vissza), és 15 percig sütjük.
3. A sütőből kivett tésztát hűlni hagyjuk. Jól záródó dobozba tároljuk. (végül porcukorral megszórjuk)

Forrócsokihoz, vagy teához tökéletes akár a hétköznapokon is. Olyan mint a csokis keksz. Per pillanat nincs róla saját képem, de legközelebb ha megint készítek beszúrom ide. Aki kedvet érez könnyen elkészítheti, kíváncsian várom kinek mi sül ki belőle :)))

Megjegyzés küldése

 
Top