0
Sokat töprengtem, miről is írjak majd az év végi összefoglalómban, s mivel elég sok sorozatot láttam 2014-ben végül úgy döntöttem, inkább különválasztom a könyvektől az alábbi részt.

Rég volt már, hogy hasonló posztot írtam, és mivel mostanában tudatosan választom le magam az amerikai sorozatokról, ezért hoztam Nektek egy újabb bejegyzést a K-drámákról :) Nincs bajom az amerikaiakkal (félreértés ne essék), hiszen az Once Upon a Time (Egyszer volt...), NCIS hármasfogat, Person of Interest (A Célszemély), valamint a Mentalista még továbbra is heti program nálam, de ezen a haton kívül minden másnak csak nyári egyben darára lehet esélye. Ahogy telik az idő, úgy változom én is, ezért ma már inkább a rövid, koreai művek kaptak főbb szerepet a mindennapjaimban, részben a rövidségük miatt. Eszméletlen mennyiségben termelődnek külföldön és kerülnek fel folyamatosan a netre.

Az ünnepek lévén kihasználva a lélegzetvételnyi szünetet hoztam egy újabb összefoglalót (vagy ajánlót? kinek hogy tetszik), amiben pár idei kedvencemet szeretném bemutatni. Ezek határozták meg leginkább az évemet, hol mosolyogva, hol pedig szomorkodva emlékszem vissza rájuk. Talán lesz olyan, akinek még újdonság valamelyik és tud csemegézni belőle az ünnepek alatt. Míg könyvekben és filmekben szeretem a történelmi témájú műveket, addig soroztok terén egyáltalán nem ... tudom furcsa, de olyat most ne is keressetek ebben a posztban.

Sorozatok nézésére a viki.com oldalt ajánlom, ahol az angol (és sok egyéb nyelv mellett) ma már többségében magyar felirattal is megtekinthetők a részek (sajnos nem mind ellenőrzött, de többsége minőségi). Előfizetés lévén pedig akár tv-n keresztül is elérhető. Na de akkor kezdjük...


The Heirs (The Inheritors, 2013, romantikus dráma, 20 részes) 

... az Örökösökkel, mivel pont mostanában fejeztem be, így még nagyon friss az élmény. :) Telis-tele ismert szereplőkkel, ami nem feltétlen tett jót neki, de az egyik legnézettebb dorama.
Az első pár rész Los Angelesben játszódik, ahol két főszereplőnk találkozik. A 18 éves Eun-Sang nővéréhez utazik, de hatalmas csalódás éri vele kapcsolatosan. Kim-Tan ennek szemtanúja és segít a lánynak, viszont Eun-Sang pár nap ottlét után hazatér Szöulba. Mivel Kim-Tan beleszeret a lányba, végül úgy dönt, hogy elég volt három éves száműzetéséből és ő is hazatér Koreába. Nagy meglepetésként éri, amikor észreveszi, hogy a lány az ő házunkban lakik, mint a házvezetőnő lánya. Kim-Tan apja nem nézi jó szemmel kapcsolatuk alakulását, ezért a lányt beíratja a cég által alapított elit iskolába, a kiváltságos örökösök közé. Az ott tanuló kevés szociális ösztöndíjasnak különleges bánásmódban van része ha célkeresztbe kerül, így Kim-Tan ezt megelőzve inkább újgazdagnak tűntei fel a lányt. A lányra Kim-Tan ellensége, Young-Do is szemet vett, aki valaha a legjobb barátja volt.

„Aki a koronát viselni akarja, a súlyát is el kell bírnia.” 

Tudom kicsit bizarr, de én nem a két főszereplő miatt néztem végig a sorozatot, hanem a mellékkarakterek végett. Park Shin-Hye elég megosztó színésznő számomra, nem tudom eldönteni, hogy kedvelem-e vagy sem, volt olyan szerepe amiben kifejezetten jól alakított és szerettem őt (You're Beautiful), de volt amit végig sem tudtam nézni konkrétan miatta (Flower Boy Next Door). Lee Min-Ho nem volt emlékezetes nekem, holott az adatlapjától utólag kiderült több sorozatban is láttam már... Főszereplőink sorozatbeli szenvedése ezért rám is kihatott, de oly mértékben, hogy jobban érdekeltek a mellékszálak, mint például a két anya, a testvér, és az osztálytársak viszonya. Viszont ők mindent vittek nálam ;)
Az ötödik résznél kezdtem a hajamat tépni (akik látták már, biztos egyből kitalálják miért... de akik nem, nos azokat se riassza vissza a következő), amikor megszólalt a már kitudjahányadik alkalommal a 'Love the Moment', legszívesebb abbahagytam volna az egészet! Önmagában a dal valóban szép és romantikus első hallásra, de piszkosul túlzásba vitték és hiszem, hogy a nézők 90%-a megutálta a sorozat végére az egész dalt!!! Amúgy elég érzelmes, cseppet sem unalmas kis drámasorozatról van szó.
Imádtam Kim Woo-Bin rossz fiús szerepét benne, a Min-Hyuk és Krystal páros fantasztikus volt (nem mellesleg Krytal ebben a szerepben tízszer jobb, mint a My Lovely Girl-ben főszereplőként, nem?). Azonban a fő ok amiért kitartottam az végig Choi Jin-Hyuk volt :))) Miatt még most is fáj kicsit a szívem, hiszen a fenti idézet rá aztán teljes mértékben igaz lett.


Stars Falling From the Sky (Pick Up the Stars/Wish Upon A Star, 2010, romantikus vígjáték, 20 részes)

Ennek a történetnek a női főszereplője az álmodozó, szétszórt és szókimondó 25 éves Jin Pal Gang, aki egy biztosítótársaság alkalmazottja. Jin évek óta rajong a társaság rideg ügyvédjéért Won Kang Ha-ért. A lány hirtelen öt fogadott kistestvére gondviselője lesz, mikor szülei meghalnak egy autóbalesetben. Amikor házunkból kirakják őket a munkája mellett házvezetőnői állást vállal Won Joon-ha-nál a csoportvezetőjénél, így mikor beköltözik "egymaga" a házba egyszerre három férfiról is gondoskodnia kell, köztük Kang Ha-ról. Bár a gyerekek nagyon szófogadóak, ottlétük hamar kiderül a Won testvérek számára, akik fokozatosan megszeretik őket.
Sok nevetés, szerelem... kell több? A sorozat részeiben a gyerekek miatt elég sok vicces jelenetet van, és szellemes volt az alkotók részéről az a szójáték is, ahogy mindegyik nevét színek alapján határozták meg. A főbb szereplők is mind kedvelhetők, viszont a lány hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül a végső epizódig, ezért a végére őt is sikerült megkedveltem Kang Ha mellett :) A happy end meg ugye nem is kérdés...


Lie to Me (2011, romantikus vígjáték, 16 részes)

Ezt feltétlen megemlíteném :) Mind a szereplők, mind a történet szempontjából telitalálat lett. Semmi kétség, hogy az idei év legnagyobb kedvence címet ki is érdemelte nálam. Mintha egy romantikus könyvet vittek volna képernyőre, ami korban közelebb is áll hozzám.
Az alsóbb osztálybeli, húszas évei végén járó Kong Ah-Jung közigazgatási tisztviselő a Kulturális Minisztériumban és az ügyvéd édesapjával él együtt. A sorozat kezdetén az egyik Ah-jong által szervezett rendezvény hatalmas katasztrófába torkollik, ugyanis méhek támadják meg a szabadban nagyszerűen szórakozó vendégsereget. Elrendelik, hogy Ah-jong adja be felmondását, és írásos bocsánatkérését.
Másik főszereplőnk Hyun Ki Joon (Kang Ji-Hwan) egy gazdag szállodatulajdonos. Gyerek volt mikor meghaltak a szülei, így a nagynénje nevelte fel őt öccsével Sang-Hee-vel együtt. Sang-Hee visszatér Koreába, és ugyanabba a klubba tér be, ahol Ah-jong éppen italba folytja bánatát. Feltűnik Ki Joon is, aki testvérét keresi, hiszen évek óta nem látta, de ő hirtelen eltűnik a klubból. A történet itt kezd érdekessé válni a két szereplő számára, ami a kórházban folytatódik és egy álházasságban végződik. Ugyanis a lány hazugságba keveredik, így fent említett szállodavezetőnkkel házasoknak adják ki magukat.
Feltűnik még Ki Joon ex-menyasszony, és Ah-jong volt szerelme, valamint annak felesége, egy gonosz fiatalkor barátnő. A pletykák következményeként különösen vicces jelenetek áradata zúdul párosunk nyakába, de persze szerelem lesz a vége. Én nem tudtam abbahagyni, és egyszerre néztem végig a részeket :)


You're beautiful (He's beautiful, 2009, zenés romantikus vígjáték, 16 részes)

A következőt biztos sokan ismeritek, de én még csak idén fedeztem fel és néztem meg.
Ko Mi-Nyeo és Ko Mi-Nam ikrek, akik árvaházban nevelkedtek. Zeneszerző édesapjukat gyerekként veszítették el, énekes anyjukról pedig szinte semmit sem tudnak. A fiatal, de örökké bajkeverő Ko Mi-Nyeo apácának készül, ám megjelenik Ma menedzser, és könyörög neki, hogy segítsen énekes testvérén. Mi-Nam Amerikában tartózkodik, hogy balul sikerült szemműtétjét rendbe hozzák, így amikor a fiú felvételt nyer a népszerű A.N.Jell fiúbandába, Ma menedzser kétségbe esik hogy elveszítheti helyét, ezért a szerződéskötés napjára kéri a lánytestvér segítségét. Mi-Nyeo aláírja a bátyja helyett, de az egy napos cseréből egy hónap lesz, végül kénytelen beköltözik a fiúk közé Mi-Nam-ként.
Az A.N.Jell három fiútagja nem örül túlzottan az új énekes érkezésének, különösen Tae-Kyeong fogadja rendkívül ridegen, akinek kímélnie kell sérült hangszalagjait (ezért is van szükség az új srácra). A banda gitárosa Shin-Woo már a kezdetekben rájött a lány kilétére, és hamar bele is szeret. Jeremy a dobos, inkább távolságtartó vele szemben, mert érzi, hogy valami nem igazán stimmel Mi-Nam körül. Tae-Kyeong is hamar szembesül Ko Mi-Nam titkával, de hiába szeretné kidobatni a bandából, valami mindig megakadályozza benne. Végül beleegyezik, hogy míg meg nem találja az anyját a hirtelen jött népszerűséggel, addig fedezni fogja őt. Mi-Nyeo/Mi-Nam pedig lassan, de őrülten beleszeret az őt ki nem állható Tae-Kyeongba. Egyre többen érzik, hogy valami nincs rendben az A.N.Jell körül, ami veszélybe sodorhatja hírnevüket, ezért különös szituációkba kényszerülnek mindannyian, míg a csere le nem bonyolódik, valamint a múlt titkaira is fény derül.
Ezt az álcázós témát nagyon szerethetik arrafelé, sok más sorozatban is ez a főbb téma, mikor a lányból fiút faragnak (lásd majd még lentebb), és azokat elnézve ez is egy kifejezetten szórakoztató, rengeteg vicces jelenetet ígérő sorozatnak indult. A 'fiúbanda' témakör miatt leginkább a tinik kedvence, mert látszik, hogy annak a korosztálynak készült. Annak ellenére, hogy huszonévesek a szereplők benne, én is jól elszórakoztam rajta, bár nem úgy ahogyan azt szerintem sokan gondoljátok :) A zenei vonal miatt a dalok mindenképpen fülbemászók, különösen az instrumentális verziók, plusz a két főbb szám is, de rengeteget lehet önmagában is nevetni a történet alakulásán, a szereplők jelenetein is.
Viszont sok hibája is van. Nagyon hiányoltam például a fiútestvér Mi-Nam többszöri szerepeltetését, és a lány nőies jeleneteinek hangsúlyozására is fordíthattak volna még időt, egy-két részt még hozzádobhattak volna végére. Míg az egyik szemem szomorkodott és piszkosul sajnáltam Shin-Woot, de a másik örült végén a szerelmeseknek, és a koncertes megoldás ütős befejezés lett. Voltak benne olyan apróbb, elrejtett cselekedetek, amik felnőttként is igen elgondolkodtatók, nem csak a fiatalok számára tanulságosak. S bár nekem nincs nagy nyelvérzékem, de még így is magamra szedtem pár könnyebb koreai kifejezést, különösen a sajnálom és a köszönöm szavakat, mert azokat valami hihetetlenül gyakran hangzottak el a sorozatban.


My Lovely Girl (She's So Lovable, 2014, zenés romantikus dráma, 16 részes)

Röviden összefoglalva: Rain
Talán idén ez volt az a sorozat, ami a legjobban megfogott történetileg. 
Lee Hyun Wook egy zseniális zenei producer, aki egy tragikus autóbalesetben elveszítette a szerelmét. Azóta nem tud komponálni, és elvonult a világ elől, de három év múltán visszatér. Egy váratlan hívás után nyomoztatni kezd szerelme húga után, és ideiglenesen átveszi apja cégének vezetését. A kishúg dalszerzői álmokat dédelget és mikor összehozza a sors a férfival, egymásba szeretnek. Persze a lány nem tudja ki valójában a férfi.
Míg Rain teljesen levett a lábamról (nem is értem, hol bujkált eddig előlem, csak énekesként ismertem), addig Krystal szende, halk szavú kis naiv szerepköre engem szörnyen idegesített. Ettől függetlenül ez egy csodálatosan szép zenei romantikus sorozat, amiben még az Infinite-s L is szerepet kapott. Kim Jin-Woo negatív színészi játékát és Cha Ye-Ryunt nem lehet kihagyni senkinek sem Rain mellett!
A drámai történetet ellensúlyozza a színészcsapat televíziós vetélkedőben való részvétele, dőltem a nevetéstől :) Rövid, magyar feliratos verzió itt, a műsor egészében pedig itt (a sportos rész is elég mulatságos, a végén pedig csak azt sajnáltam, hogy Jin-Woo bekerült a zsűribe és nem énekelt a többiekkel).


I Can Hear Your Voice (2013, romantikus krimi 18 részes)

Amit idén még nagyon a szívembe zártam az a Hallom a hangod, mely egy fiatal ügyvédnő és egy iskolás fiú elszakíthatatlan kapcsolatáról szól. Ebben is van romantikus szál, de míg az előzőek a szórakoztató kategóriába tartoznak, ez már inkább a tragikus, leginkább az izgalmakat keresőknek való a krimi vonal.
A kilenc éves Park Soo-Ha és édesapja autóbalesetet szenvednek, ettől kezdve a fiú hallja mások gondolatát. Miután a károkozó szánt szándékkal megöli az életben maradt apát, a kisfiút veszi célba, de két arra járó tizenéves lány mint szemtanú megakadályozza ezt, és a gyilkos a lányok után veti magát. A két lány időben elrejtőzik, de a tárgyaláson csak az egyikük jelentkezik szemtanúnak, megakadályozva ezzel, hogy elengedjék a férfit. A kisfiú ekkor megfogadja, hogy megvédelmezi a lányt a gyilkos fenyegetése miatt, és tíz éven keresztül megrögzötten keresi megmentőjét.
Jang Hye-Sung időközben ügyvéddé vált, és miután szerepel az újságban Soo-Ha már könnyebben megtalálja, ám nem árulja el neki ki is ő valójában, mivel Hye-Sung nem ismeri fel (ezért jár egy jó pont a sorozat íróinak), és jelleme teljesen megváltozott (nem kimondottan a jó irányba). Közös ellenségüket viszont kiengedik a börtönből, aki bosszút esküdve a nyomukba eredjen, ami sok izgalmas szálat indít el a történetben. Soo-Ha természetesen a nő mellett marad, segít neki a munkájában, miközben szerelmesek lesznek egymásba.
A központban (a páron kívül) lényegében a tárgyalóterem áll, ahol a kirendelt védőügyvéd Hye-Sung és az ügyésznő Do-Yeon többször is szembe kerülnek egymással. Ők ketten még gyermekkorukból ismerik egymást (szegény-gazdag lány felállás) és mindkettejük életét gyökeresen megváltozott az ominózus autóbaleset. Hye-Sungot anno Do-Yeon miatt csapták ki az iskolából, de senki sem hitt az ártatlanságában az anyján kívül, így ügyvédnek állt, azonban az évek alatt kialudt a szenvedély a lányból.
Kicsit furcsa volt szerelmesként pillantani a két főszereplőre (szerencsére nem olyan nagy az a korkülönbség), de ahogy haladtak a részek, úgy én is hozzá szoktam a pároshoz. Az elején a gyermekkori részek miatt valahogy nem igazán tudtam átállni hirtelen a felnőtt karakterekre, amikor a gyors váltás megtörtént. Több érdekes szála is van a történetnek: a fiú természetfeletti képessége; a két főszereplő elválaszthatatlan köteléke; a két lány (Hye-Sung és Do-Yeon) gyerekkori, majd felnőtt kapcsolata; a másik ügyvéd és a gyilkos megismerése. A titkok, a rengeteg fordulat mind izgalmakat ad a történetnek, és sok lényeges fordulópont miatt képtelenség megunni.


Boys Over Flowers (2009, romantikus vígjáték, 25 részes)

A Boys Over Flowers története szintén egy elit középiskolában játszódik, amit lehetetlen kihagyni.
A mosodás lánya bekerül a gazdagok közé, nem tart az iskola rettegett négyesétől, amivel először kivívja az F4 haragját, majd tiszteletét. Magyar részletes tartalom itt.
Szomorúan és sajnálatos módon nagyon nem tudtam egyetérteni az írók választásával! Én végig Yun Ji-Hunak drukkoltam, még úgy is, hogy tudni lehetett mi lesz a vége. Valószínűleg még a Playful Kiss hatása miatt, mivel ott is nagyon szerettem a karakterét :) Ha csak pár évvel fiatalabb lennék... *hatalmas sóhaj* Kötelező sorozat!!!


To the Beautiful You (2009, romantikus vígjáték, 16 részes)

Jae-Hee odavan a magasugró Kang Tae-Joon-ért, s mikor az egy sérülés miatt fel akarja adni karrierjét, a lány az államokból Koreába utazik. Kissé hihetetlen ezen a ponton a sztori, de egyenesen "hozzárepül".
Ismét egy történet, amiben egy lány fiúnak álcázza magát, bekerül a sport gimnáziumba, ahol pont rajongása tárgyával kerül egy szobába. Meglehetősen szórakoztató dorama, hiszen kevesen tudják a lány titkát, ami fokozatosan kiderül, különös szituációkat eredményezve.


K-POP Extreme Survival (2012, zenés vígjáték, 14 részes)

Ebbe nem is tudom miért néztem bele... talán a zenei vonal vonzott magához, merthogy nem a  sokadik álcázós lány-fiú téma volt az is biztos. Még csak nem is volt benn olyan szereplő akit ismernék máshonnan... és a végével sem voltam kimondottan elégedett. 
Az arrogáns Woo Hyun a vezetője az egyik legnépszerűbb idol fiúbandának, az m2-nek. Mivel személycserék várhatóak a bandában a menedzsment úgy dönt meghallgatást tart, amelyen a nagy álmokat kergető Seung-Yeon is részt vesz legjobb barátja miatt. Mivel fiús kinézete miatt könnyen összetévesztik, valamint a közönség is imádja őt, egyre közelebb kerül a végső összecsapáshoz és Woo Híun-hoz.

Ez volt lényegében az idei év felhozatala. Sok mást is láttam, de azok említésre sem méltók számomra, könnyen felejthetők. Jelenleg a Doctor Stranger-t, egy orvosi doramát nézegetek, bár a főszereplőn kívül (Lee Jong-Suk - Hallom a hangod) eddig még maga a sorozat nem nyűgözött le. Következő projektnek pedig beterveztem még vagy tíz másikat is (ajánlásokat szívesen veszek), következésképpen jövőre sem maradok sorozatok nélkül ;)

Remélem találtok nézegetni valót!
Kellemes ünnepeket!

post signature

Megjegyzés küldése

 
Top