0
Susan Wiggs: Közöttünk az óceán
The Ocean Between Us, 2004
Kiadó: Mira/Harlequin, 2012
Oldal: 448
Fordító: Gärtner Zita
>OLVASS BELE<

A gyerekek nem várták el tőle, hogy másnak látsszon, mint mamának, és Grace piszok jó munkát végzett e téren. Persze ha Steve jól végezte a munkáját, kitüntetést kapott, vagy előléptetést. Míg ő… Vajon miért nem adnak kitüntetést a nőknek az anyaságért?

Aki velem együtt nőtt fel a sok-sok évadnyi JAG - Becsületbeli ügyek és NCIS sorozatokon, az tökéletesen tudja, hogy milyen egy repülőgép-anyahajó kívül-belül :) A történet egy része ugyanis a US Dominion nevezetű anyahajón játszódik, míg a másik része a Washington állambeli Whidbey-szigeti Haditengerészeti Légi Bázison. A negyvennégy éves Steve Bennett kapitány, s egyben repülőezred parancsnokhelyettes a tizennyolcadik születésnapja óta van a tengerészet kötelékében. A huszonhat évi szolgálatának felét a tengeren töltötte. Felesége Grace, aki pont a negyvenedik születésnapját tölti, mindig is otthon volt a gyerekekkel. Igazi amerikai mintacsalád az övék, olyan, amilyeneket a "kombiautó-reklámokban vagy nyári baseball meccseken" látni. Róluk és három gyermekükről szól a történet egy része. Az ikerpár Brian és Emma érettségi előtt állnak, míg Katie kilencedikes (szerintem egy igazi kis csodabogár).
Teljes képet kapunk a tengerészfeleségek életéről a bázison, de a mellékkarakterek miatt más szálon is fut a történet. Grace és Steve kapcsolata egy fiatalkori elhamarkodott és eltitkolt házasság miatt veszélybe kerül. Érződik, hogy még mindig szeretik egymást, mégis eltávolodtak egymástól, így Steve a hazatérése előtt aggódik, hogy vajon rendbe tudják-e még hozni a házasságukat. Egy robbanás az anyahajón azonban mindenki életét megváltoztatja. Majd visszaugrunk az időben kilenc hónapot, hogy a miértekre magyarázatot találjunk. Vajon kaphatnak a szereplők egy második esélyt? Josh Lamont alhadnagy felbukkanása felrázza Gracet, aki húszéves házasságuk alatt mindig a férje karrierjét támogatta. Mielőtt végleg kirepülnek a gyerekek, úgy dönt itt az ideje letelepedni Whidbey-ben, nem lesz többé háromévente költözködés, és belefog egy vállalkozásba. Ám nem csak a saját, hanem a gyerekek problémái is ott vannak, akik lassan az önállóság útjára lépnek. Brian őrlődik, hiszen más tervei vannak a jövőre nézve, nem akar csalódást okozni apjának. Emmának pedig egy tragikus esemény után újra talpra kell állnia.
Josh és Lauren Stanton kapcsolatáért pedig az elejétől a végéig drukkoltam.
Önálló regényről van szó, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy megismerkedjetek az írónő világával, stílusával. Bár én örülnék egy esetleges folytatásnak ;) Az elején bele kellett rázódni a történetbe, de utána már tényleg pörögtek a lapok. Wiggs most is nagyszerű karaktereket alkotott, akiknek életébe könnyen beleéli magát az olvasó. Nem is értem miért nem olvassák őt többen...
Mindenki életében vannak nehézségek, ahogyan a Bennett családéban is. Más mint a Tóparti történetek, de ugyanúgy van benne minden, ami kell: humor és dráma egyaránt. Josh és Emma első találkozása volt az egyik kedvenc jelenetem, ami meghatározó lett a lány jövője szempontjából.
A The Story of Us az előzménytörténete a könyvnek, amolyan visszatekintés Grace részéről, hogy hogyan ismerkedtek meg férjével. Érdemes ellátogatni az írónő weboldalára is, ami megújult a napokban.

Kedvenc idézet(ek), részlet(ek):

Egy táblához értek, amely az aznap éjjeli gyakorlat résztvevőit mutatta, hogy ki száll fel, ki le, kik vannak szolgálatban és milyen feladattal.
– Két nevet pirossal írtak – állapította meg a nő. – Ennek van jelentősége?
– Zöldfülűek. Friss pilóták, akik először hajóznak ki.
– Joshua Lamont alhadnagy – olvasta fel Atwater –, hívójele Bari.
Steve-nek arcizma sem rándult, noha Lamont neve felért egy pofonnal. Vajon hozzá fog szokni valaha, tűnődött, hogy Lamont alatta szolgál? A fiatal pilóta egy C2-es Greyhound szállítógéppel, váltásként érkezett a fedélzetre. A Karvalyokhoz tartozott, a Prowler-századhoz. A riporter alighanem azt hiszi, hogy a hívójel kedves becenév, de Steve tudta, hogy egy incidensből ered, amely a nevadai kiképzés során történt, és azt jelenti: baromi izgága kölyök.

… a tengerészek sóbálvánnyá dermedtek, amint meglátták Francine Atwatert. Tátott szájjal bámulták, mint az idióták. Még a nők is, bár nekik nem leplezetlen sóvárgás látszott a szemükben, mint a férfiaknak, inkább szomorúság és talán némi megvetés. Nekik a haza szolgálatában meg kellett tanulniuk smink, hajlakk és hiúság nélkül élni.

Azt hiszem, terápiára van szükségünk - jelentette ki Katie, és felderült az arca. Amióta ötödikben egy osztálytársnője hetente egyszer művészetterápiára járt, Katie-nek is ez volt a vágya. Elmehetünk pszichológushoz, Anyu? Kérlek!

... Én a kezedet kérem meg, nem a petefészkedet!

Megjegyzés küldése

 
Top